Utfackningsväggar är den vanligaste formen av yttervägg för bostadshus. Man utgår då ifrån att huset i sig står stadigt på betongplatta eller stålstomme. När man har rest stommen kompletteras den med ett något lättare regelverk. Det är vad man känner igen för det ser ut som fack, vilket senare fylls med isoleringsmaterial. Utvecklingen av material har gått framåt också här och utfackningsväggar behöver inte längre vara lika tjocka för att åstadkomma samma nivå av isolering. De har blivit tunnare och lättare med åren.
Just värmeisoleringsförmågan har blivit en av de tyngsta marknadsföringsargumenten i takt med att energipriser stiger och folk blivit mycket mer medvetna om kopplingen mellan elräkningen och hur deras hus är byggt. Detsamma gäller för att kunna bibehålla en vis kyligare nivå vid varmare perioder.
Modul utfacksvägg
Att bygga med moduler har blivit mer och mer populärt. Modulbygga innebär att byggnaden kommer i färdiga delar, vilka sedan bara monteras ihop på plats. Bortsett från om man inte är en hejare till snickare själv, och vill ha det klart så fort som möjligt, är detta ett utomordentligt alternativ om byggandet sker under extrem tidspress eller under usla väderförhållanden, vilket skulle försvåra och komplicera.
Dessa typer av utfackningsväggar görs under tak, så all risk för väta och fukt ska vara eliminerad. Oftast görs de i en kombination av trä och stål och kommer med hela ytterväggsisoleringen på plats, för att snabbt kunna resas och kopplas ihop. Yttre detaljer som fönster och väggar kan beställas separat och installeras, relativt enkelt av en vanlig snickare. All el och vattenförsörjning ska dock göras av professionella.